Omschrijven… Hoe omschrijf je de fototentoonstelling van 17 April in het dorpje Nakyenyi in Uganda? Meer dan duizend mensen die verbaasd naar de grote foto’s op zeildoek keken en met hun handen ze
aanraakten. Veel muziek, kraampjes, kinderen die zingen en vrouwen die dansen. De geur van eten, gras, de zon die strak aan de hemel stond… Het was een geweldige dag. De fototentoonstelling, deels in een oude kerk en deels in een schooltje, was als idee bedoeld om de lokale organisatie Lwengo Rural Development and Support Organisation meer bekendheid te geven. En om de organisatie lokaal meer funding te genereren. Dat is gelukt. De kraampjes brachten een deel van hun inkomsten naar LWERUDESO, overheden waren onder de indruk en met zelfgemaakte zonneklepjes liepen veel mensen met de naam van de organisatie op hun hoofd. Daarnaast kregen de mensen gratis te eten, voor velen een welkome aanvulling op hun wekelijks voedsel. De mensen die als eerste de foto’s konden zien waren de geportretteerden zelf, een bijzonder moment en sommigen huilden bij het zien van de foto waar zij op stonden. Het afscheid was publiek en emotioneel. We namen afscheid van de mensen en liepen weg.
Met een busje gingen we terug naar Masaka om daar met een koud bier de indrukken van de dag te laten bezinken. Tevens kregen we van veel mensen smsjes dat het in Afoort ook hing en dat voelde heel mooi hier in Uganda. Far Away So Close!
We hebben foto’s gemaakt en ook wat filmpjes die we vooral vanuit NL er op zullen zetten omdat het internet hier toch wat trager is.

Advertenties